UvijekSlugaNikadGospodar

Dobrodošli na moj blog

11.05.2017.

"Nikad' nije kasno ako se na vrijeme krene?!" A, kad to? Upravo sad'!


BismillahirRahmanirRahim, - EsSelamu 'alejkum!
U ime Boga Milostivog, Samilosnog, Mir i spas Božji ti želim!
Zahvala pripada Allahu, dž.š., salavat i selam na posljednjeg Allahovog, dž.š., poslanika, Muhammeda, s.a.v.s., njegovu časnu porodicu, vrle ashabe, sve vjernike i vjernice do Sudnjega dana.

"

*
"Džuma - 5. 5. 2017. godine"
Neka je hvaljen i Uzvišen Gospodar svih svjetova, Allah dž.š. koji stvori čovjeka i učini ga namjesnikom – halifom na Zemlji, koji je stvorio nebo i zemlju i potčinio ih čovjeku da on upravlja, da bude Božji zastupnik na Zemlji.
Neka Mu je hvala na svim blagodatima, na svim nimetima kojima nas svakodnevno obasipa i na Njegovoj blagodati, blagodati vjere, blagodati imana, islama i ishana, na blagodati uzvišene i istinite Knjiga, Kur'ana Mudrog, na blagodati Muhammeda savs. koji nas učini njegovim ummetom. Molimo Uzvišenog Gospodara da nas učini dostojnim šefata – zagovorništva Muhammeda savs. kada drugih zagovornika ne bude bilo na Sudnjem Danu.
Molim Allaha dž.š. da budemo dostojni pripadnici i nosioci učenja i sunneta, života i djela Muhammeda savs. i da to djelo prenesemo na našu omladinu, na našu djecu, na naše potomke koji dolaze.
Allah dž. š. u jednom hadisu kudsiju veli:
„O sinovi Ademovi, povećajte popudbinu jer put je dalek, obnovite ibadet prem Allahu jer more je duboko, propitajte djela jer je Sirat tanak, iskreno postupajte, jer On vas neprestano motri i gleda. Vaše zadovoljstvo je u Dženetu, a rahatluk na Ahiretu. Vama pripadaju hurije krupnih očiju, budite sa mnom, bit ću uz vas, približite mi se tako što ćete u svojim očima umanjiti dunjaluk a voljeti čestite. Zaista Allah neće dopustiti da propadne nagrada dobročiniteljima."
Istinu je rekao Uzvišeni Allah, koji nas poučava da budemo uz Allaha, da se Allaha bojimo, da samo Njemu idemo, da samo Njemu n sedždu padamo a On nam garantuje da će nam On biti zaštitnik i čuvar. A dibvan li je On zaštitnik i divan li je On Gospodar.
Koga Allah dž.š. bude čuvao, koga Allah dž.š. bude na pravi put uputio nitko mu neće moći naštetiti, nitko ga neće moći sa Njegova puta odvratiti.
U Kura'nu Časnom čitamo ajet u kojemu nas Allah govori o vrijednosti mjeseca Ramadana – Ramazana: „O vjernici, propisuje vam sa ramazan, propisuje vam se post u mjesecu Ramazanu kao što je bio propisan i onima prije vas da biste bili Bogobojazni, da bist se grijeha klonili.“
Braćo i sestre, Ramazan nam dolazi, mjesec ta velika blagodat, mjesec Ramazan nam je pred vratima. Jesmo li ga svjesni?
Često puta i nismo, često puta ne razumijemo blagodat mjeseca Ramazana.
Što nam to donosi, što možemo u mjesecu Ramazanu postići o obično kakav nam bude mjesec Ramazan takav nam bude i ostatak godine. Koliko se uspijemo približiti Allahu dž.š. koliko uspijemo naš iman poboljšati, povećati i ostala godina će biti ogledalo mjeseca Ramazana. To je uvijek tako. Koliko uspijemo „napuniti baterije“ za vrijeme mjeseca Ramazana one će toliko i trajati.
Koliko ozbiljno shvatimo mjesec Ramazan i kakva milost i blagodati se u njemu kriju toliko ćmo je znati iskoristiti.
Kada dočekujemo takvog gosta, najdražeg gosta, kojeg s nestrpljenjem dočekujemo i iščekujemo, dakle oko tri tjedna su nam preostala za pripreme do mjeseca Ramazana.
To je malo ali i dovoljno da oni koji žele da se pripreme, prvo da se pripremimo tehnički.
Što to znači?
Posao koji možemo obviti – uraditi prije mjeseca Ramazana da ih obavimo, da nas oni ne zamaraju u mjesecu Ramazanu da se što više možemo posvetiti ibadetu,daa se što više možemo približiti Allahu dž.š. da što više možemo iskoristiti mjesec Ramazan. Mjesec Ramazan je ogledalo naše naredne godine.
U mjesecu Ramazanu je noć lejletul kadr, blagoslovljena noć, noć moći, noć sudbine, što ćemo naredno uraditi, kakvi ćemo biti, hoće li naša putanja biti uzlazna ili silazna?, veoma važno ne samo za nas nego i naših bližih.


Stoga je veoma važno da mjesec Ramazan veoma dobro, dobro isplaniramo i da se već od danas počinjemo na njega pripremati, na primjer: Ako možemo sada, evo jedan banalan primjer; Ako možemo sada okrečit naš stan ili našu kuću, to ćemo uraditi već sada, nećemo taj posao ostaviti za mjesec Ramazan, da vas to dodatno umara, odvraća itd. Svi ostali, dakle fizički poslovi oni koji to mogu da odgode ili g urade prije a da mjesec Ramazan provedu, da napoje, da natope svoje duše sa ibadetom sa tom milošću da se „konektuju“, da se približe jer ko zna što nas očekuje naredne godine!?
Tko zna hoćemo li svi biti na broju, tko zna kamo nas put vodi, što nam Allah dž.š. dati i meleki zapisati itd.
Zaista, vjeknik treba da iskoristi mjesec Ramazan kao da mu je posljednji. Kao što treba da iskoristi i ovu džimu i današnji dan kao da mu je posljednji u životu jer nitko mu to ne garantuje. Nitko mu ne garantuje da će dočekati Ikindiju namaz.
Drugo je tjelesna priprema:
Dakle pripremiti naše tijelo na ibadet posta.
Što to znači?
Ako se može ispostiti koji ponedjeljak i četvrtak ovo do Ramazana, pripremiti naš organizam na post, na ibadet, osloboditi ga šoka, jer to je određeni šok za tijelo, kada mu se naglo uskrati hrana. Međutim, ako se valjano pripremi, ako se isposti koja nafila ponedjeljkom i četvrtkom, naš organizam, naš mozak i naša psiha će se pripremiti, neće nas toliko boljeti glava, nećemo imati te mučnine, promjene u tijelu tijekom mjeseca Ramazana.
I, treća priprema je ibadet.
Pojačati braći ibadet u ovih dvadesetak dana. Uljepšati naš namaz, povećati naš zikr, upotpuniti namaze, Zgodna i poučna je jedna situacija kada učenik pita učitalja:
Šeihu, imam jedno pitanje, (dakle ovo se odnosi na sadašnje vrijeme, ovo je skoro, skoro bilo).
Pitaj, odgovori onaj šeih. Učitelju, kakav su odnos imale prve generacije prema Kur'anu?, upita učenik.
Poput tvog odnosa prema mobitelu!, odgovori učeni čovjek.
Onakav odnos kakav ja i ti imamo prema mobitelu danas, takav su odnos imali naši dobri prethodnici imali prema Kur'anu.
Što to znači?
Nisu se odvajali od njega. Nije mogao sahat proći da se ne pogleda u Kur'an, a ja i ti gledamo u mobitel, čim nam zazvoni neki zvuk mi se moramo javiti, pa čak i prekinuti neki ozbiljan razgovor, pogledati kakva je poruka došla itd.
Neka braćo, neka nam ovaj mjesec Ramazan bude prilika da zamjenimo uloge mobitela i Kur'ana. Naka mobitel ovaj mjesec bude Kur'an!
Puno će nam biti bolje, naše duše će biti smirenije, jer naša srca su braćo puna svakojakih stvari, nkupilo se tokom godine. Tokom godine nakupi se raznih stvari, i onoga što nam treba ali i puno onoga što nam ne treba.
Neka ovaj mjesec Ramazan i ovaj period do Ramazana bude proljeće naših duša u kojem ćemo očistiti naš iman, naše duše, da s valjano ako Bog da pripremimo za Ramazan i završavam hutbu sa riječima i dovom Muhammeda savs.:


„Gospodaru naš ukabuli naše ibadete i daj nam blagoslov u mjesecu Redžebu, i daj nam blagoslov u mjesecuŠabaanu i daj da dočekamo istinski kao pravi vjernici naš mubarek mjesec Ramazan. Amin!"
Gospodaru naš daj nam dobro na ovom prolaznom svijetu Dunjaluku, koji će brzo isteći i proći, i daj nam dobro na Ahiretu koji će sutra doći za koji se pripremamo i sačuvaj nas Džehenemske patnje, A min!
Oprosti nama, smiluj se i oprosti našim roditeljima, živim i umrlim i svima koji se i pomozi sve muslimane diljem svijeta. Amin!

„Allah zapovijeda da se svačije pravo poštuje, dobročinstvo čini i bližnjima udjeljuje, a razvrat i sve što je odvratno i nasilje zabranjuje. Da pouku primite Allah vas savjetuje.“

Mesdžid Zadar.
5. 5. 2017. godine.
Džumu imamio i hutbu održao imam hadž Ćamil ef. Bašić.
Hutbu obradio i na blogu objavio hn.

*


Es-Selamu' alejkum wa rahmetullah wa berekatuhu!
Svaku sreću, mir i dobro Ti u svako sada!, hn. :)