UvijekSlugaNikadGospodar

Dobrodošli na moj blog

12.05.2017.

Ofr. "Misli globalno dijeluj lokalno!"

BismillahirRahmanirRahim, - EsSelamu 'alejkum!
U ime Boga Milostivog, Samilosnog, Mir i spas Božji ti želim!
Zahvala pripada Allahu, dž.š., salavat i selam na posljednjeg Allahovog, dž.š., poslanika, Muhammeda, s.a.v.s., njegovu časnu porodicu, vrle ashabe, sve vjernike i vjernice do Sudnjega dana."Istina jeste, sve ostalo i jeste i nije!"

*
Pusti me da „rahat patim“! - „. . . jer to mi je škola!“
Jedini način pomoći tim i takovim je pustiti ih neka pate dok ne shvate uzaludnost svoje tvrdoglavosti, neznanja svojega. Možda se neka i opamete. Ako se i ne opamete neka im bude jer to jenjihov izbor u slobodi, bez uznemiravanja od bilo koga.

*
„Traganje za Istinom!“


Zašto ljudi za Istinom tragaju?, kada je Ona tu sveprisutna. Bolje je govoriti o „uklanjanju im zavjesa ispred očiju“, ali najbolje je reći za njih iz neznanja da im ne „lijepimo razne etikete“, zatvaraju oči pred Istinim koja razotkriva njihova zla djela, služenje svakome nekome i svačemu nečemu samo ne i Istini koja bi ih oslobodila. Ali oni su „zadovoljni“ svojim položajem misleći da će to stanje“vlasti“ trajati do u beskonačno lutaju bespućima sadašnjosti.


„Ne tragaj?! – Progledaj!, tu je, pred Istinom si!“


Čitam na blogu "Jedinstvena Bosna i Hercegovina" kod haler.blogger.ba
gdje njemački filozof Robert Spaemann kaže da:
„Pravednost je vrlina jačih, ali za njom najviše čeznu slabiji.“

Pravednost je, kaže njemački filozof Robert Spaemann u svojoj studiji Osnovni moralni pojmovi, „vrlina onoga koji ima moć – pravednost je krepost jačega.“


Kažem Ja: „Pravednost bi trebala biti vrlina jačih ali to za sada ostaje na nivou misaone imenice.“
Zašto? Pa zato što milostiv je samo Jedan, Jedini, Svemogući a oni to nikada postati neće, zato su takvi kakvi su, uglavnom nemilosrdni.
*
Svijet je postao „globalno selo“!
Bolje bi bilo da imamo više sela. Više sela više običaja, više različitosti, više mogućnosti, više ljepote, više dobrote.
*
Svi bi da vladaju, nitko da služi mada je „služenje“ čovjekov prirodni položa. Ne! On bi da gospodari, smutnju i nered šireći.
*
„Skrivanje“ Istine najčešće pravdaju nekim višim interesima proglašavajući ih tajnom, a zna se da svaka tajna u sebi krije grijeh.
*
Nije moguće govoriti o pravdi i pravednosti sve dok se sudi po
Zakonima – uredbama ljudskim, gdje je u nebrojeno slučajeva dokazano da ti i takvi zakoni vrijede za „nas“ ali ne i za „njih“ – odabrane, koji u svakom slučaju osobni interes stavljaju iznad interesa zajednice.

*


Es-Selamu' alejkum wa rahmetullah wa berekatuhu!
Svaku sreću, mir i dobro Ti u svako sada!, hn. :)