UvijekSlugaNikadGospodar

Dobrodošli na moj blog

09.11.2017.

"Pa u čemu je onda P R O B L E M ? "U ime Boga Milostivog, Samilosnog, Mir i spas Božji ti želim!


Pa u čemu je onda PROBLEM?


„Većina problema odraslih proizlazi iz 'gaća'!“,
poneki i iz glave. hn.
Hajd' sad reci da ova tvrdnja istinita nije?
Iscrpljivanje u raspravama: „Što bi bilo da je bilo, što će biti ako bude??“


„Ne budi o onih kojima će se život svesti na slučajnost, žudnju i jadikovanje; žudimo za onim što nemamo i jadikujemo za onim što smo izgubili.“

Ovakva pitanja postavljaju i odgovore na njih daju samo nevjernici, ma kako se tko i za što od govornika izjašnjavao! Sami znate koliko vam olakšanje donosi kada dođete do saznanja što je uzrok vašoj patnji. Već tada ste na pola puta do izlječenje. Uzmi novine pa čitaj, otvori Internet portal čitaj pa se upitaj: O čemu to oni vrli ugledni pojedinci iz „elitnih krugova“, našeg društva govore a novinari prenose pa po običaju i sami nešto konstruiraju, na što nas upozoravaju i koja rješenja nude.
Evo nekih tema;
- O Ustavu i ustavnim pravima, (poštovanju i nepoštovanju istog, …),
- o pomirenju među narodima,
- okončanje rata izvođenjem osumnjičenih za ratne zločine pred lice pravde, (o odnosu prema osuđenima koji su kaznu odslužili),
- o stanje odnosa među strankama na državnom, kantonalnom i lokalnom nivou,
- o ekonomiji,( rastu BDP-a, zaduživanju, …),
- o stanju u sudstvu,
- zdravstvu,
- školstvu, (vjeronauku, jeziku, …),
- prava i ravnopravnosti naroda na cijelom teritoriji države,
- pravima građanina,
- vjerska prava ,
- radnička prava,
- o ljudska prava, …. .

O čemu to oni govore?
Pa u glavnom govore o posljedicama bez imenovanja uzročnika za trenutačno stanje koje mi, (Ja, ti, većina nas ako ne i svi) zbog tolikoga broja tema i problema uzročnika niti prepoznajemo niti vidimo?! Svaki od nas treba znati da probleme u društvu nije moguće riješiti povećanjem mase materijalnih dobara, rastom BDP-a
„Oni koji pokušavaju steći bolji položaj u materijalnom svijetu na kraju će poraženi biti, jer bolji položaj ne postoji.“
Nije moguće!!, i točka!


Pa što da se radi, što da radim/o?
„Oni“ (oni na položajima moći – vlasti predlažu da sve odluke trebamo donijeti konsenzusom, pristankom svih na jedno rješenje, zaboravljaju na moje najveće otkriće da: „Rogove je moguće složiti u vreću, kao rogove!“, sve dok ih ne „pretopimo u češljeve“. Tek tada govor o konsenzusu je moguć. Na prvu i ne izgleda to tako loše. O svemu se dogovorimo pa svi u istom smjeru „gurajmo kola“ u kojima se nalazimo.


U čemu je onda PROBLEM?
Problem je u našem karakteru koji nije odnjegovan niti odgojen na dobrim, plemenitim temeljima. Taj temelj nije moguće izgraditi ako nemamo zajednički usvojene kriterije vrijednosti i norme ponašanja. Ti temelji su: Za vjernika to su svakako Božje zapovjedi i uputa, gdje su istina, pravda i pravednost iznad sitno-sopstveničkih interesa, za ostale neka to bude opća deklaracija UN-a o ljudskim pravima, gdje sila treba biti delegirana pravednosti a ne kao do sada moćnicima koji milosti nemaju, pod motom: „Daj ti meni!“ – „Poslije mene potop!“
Bježanjem od istine svakako nećemo doći do pravih i pravednih rješenja! Boljeg života na Zemlji?!
Mnogi nismo svjesni koliko njihov pa i naš strah, strah od osobne odgovornosti, strah od gubitka onoga što imaju / imamo, stanja koje poznajemo, kojemu smo se prilagodili utječe u njihovo / naše stanje zdravlja kako tjelesno, tako i psihičko.


Kažu „oni“: „Politika je umijeće ostvarenja mogućeg!“
Dooobroooo!


Pa u čemu je onda PROBLEM?
Problem je u „nesvijesti“?!

A, moj Gospodar hoće da su Njegova stvorenja uvijek pri punoj svijesti, svjesna sebe i osobne odgovornosti za svoje postupke.
Kada se hoće izbjeći osobna – lična odgovornost, delegiranjem svoje sile drugome, delegatu onda se za probleme optužuje izabrane (sve i svakoga), gotovo nikada sebe.
E, tu je problem; „U tom grmu leži zec“.
Ja, ti, on, mi, svi bi kruha „bez motike“?! E, pa ne ide to tako: „Tko hoće učestvovati u jelu, mora učestvovati i u djelu, pa i kraljevi!“
Hoće se osobni angažman, hoće se prihvaćanje osobne odgovornosti za svoj položaj u društvu. To ne pada s neba. Samo se budala može nadati da će oni koje smo izabrali sami piliti granu na kojoj sjede? Pilat će je samo oni koji ni u čemu mjere nemaju pa ni u zgrtanju bogatstva. A „ti“ čekaj!, samo pazi da korijenje ne pustiš pa da kada bude trebalo da se pokreneš, pomjeriti se moći nećeš. Bez promjene svijesti na osobnoj razini o osobnoj odgovornosti nema napretka u široj društvenoj zajednici ma tko što govorio i mislio o tome! STOP! :)


Pa u čemu je onda PROBLEM?
Problem je što živimo u iluziji? Jedni umisliše da su „Gospodari“, dok većina misli kako ništa promijeniti ne mogu. Pa normalno je da je pojedincu nemoguće promijeniti svijet, ali zato mu je moguće promijeniti sebe, ali ni to oni neće. Čekaju da im dar padne u krilo ravno s neba. Čekajte, i ja ću s vama čekati! Za razliku od vas sebe ću mijenjati, na uzroke problema ukazivati, rješenja nalaziti i predlagati.


Ali – ali?!
Kako ubiti ali-a?
S p o n t a n o š ć u !
Ljudi koji spontano djeluju veća su prijetnja „gospodarima svijeta“, gospodarima kaosa i izokrenutih vrijednosti koji danas živimo nego terorista koji izvrši samoubilački napad ili onaj tko navodeći dron iz tople prostorije udaljene nekoliko tisuća kilometara baci bombu na svatove i pobije na stotine nedužnih?! Za njih kažu da su kolateralna šteta?!
Otkud' ti sad ovo: Pa terorista kao i onaj „vojnik koji državu brani od terorizma, bori se za dobro upregli su se u kola zloga i zla dok se čovjek koji spontano reagira širi slogu, mir i ljubav među ljudima što „gospodarima nereda“ ne odgovara ni pod razno. Zar ti to još uvijek nije jasno, zar ne vidiš, zar ne kontaš: „Tko kosi a tko vodu nosi“, (tko ti glavu nosi)?! Aaaaaa?


Pa u čemu je onda PROBLEM?
U pogrešnom izboru Gospodara?!
Biraj, izaberi!
Sljedeći puta kada na izbore izađeš biraj onoga kojega bi poželio da radi u tvojoj firmi i da mu na vrijeme plaću isplaćuješ, pa „Ti“ / mi to i sada, mnogi nesvjesni toga činimo dajući im plaću kao porezni obveznici.


„Što bi bilo da je bilo, što će biti ako bude??“
Još jednim; „Ne budi o onih kojima će se život svesti na žudnju i jadikovanje ; žudimo za onim što nemamo i jadikujemo za onim što smo izgubili.“ Živi u sada!!, nećeš snositi posljedice postupanja drugih, jer: „Svako će odgovarati za svoje postupke!“, pa i ja.
Hajd' osvijesti se i uživaj u svakom trenutku sada!, hn. :)


P.S.
Pa u čemu je onda PROBLEM? - PROBLEM JE U TOME DA NEMA PROBLEMA, ako PROBLEMA ima onda je PROBLEM u tebi u meni, zar još shvatili nismo?!"

Mijenjaj sebe sada!!


A Bosna, a B i H!?

Pusti ti B o s n u, ne brini, za nju, svoju brigu brini u okvirima pravednog i dozvoljenog, nju nitko prisvojiti ni odnijeti ne može, može joj samo služiti ili ići kod ga volja!


I ne zaboravi gdje je mjesto tru(h)lim jabukama!!
Svaku sreću, mir i dobro Ti u svakom trenutku sada od srca želim!,hn. :)